nothin' interesting bout this blog until u check on it!

Sahabat..

Saturday, April 2, 2011

Telur Tiruan?

Hana baru tau..rupa-rupanya sekarang ni telur ayam pun boleh dibuat sendiri. Hmm, ini lah apa yang dilakukan di China. Mereka membuat telur menggunakan bahan kimia dalam makmal. Siap ada sekolah lagi yang tawarkan kelas untuk pembuatan telur ayam tiruan. Dahsyat! Tengok, ayam ni pun da marah.hehe..Suka2 je nak tiru telur dia eh.


Ni merupakan bahan-bahan untuk membuat telur tiruan iaitu glocolactone, asid benzoik, kalsium klorida, selulosa, alum, asid amino, pewarna makanan, sodium alginate dan gelatin.

Air kuning dalam jag tu diorang panggil sebagai 'magic water' iaitu campuran kalsium klorida dan pewarna makanan untuk kuning telur.

Yang dalam mangkuk bunga2 tu pulak, 'magic water' tanpa pewarna makanan..untuk putih telur.

Yang polistirene tu acuan untuk putih dan kuning telur.

Bancuhan magic water tadi dimasukkan ke dalam acuan.


Dengan menggunakan benang, telur tadi yang dah membeku direndam dalam larutan parafin untuk membentuk cangkerang telur.

Ni la hasilnya..tapi telur tiruan lebih mudah pecah. Biasa la, tiruan kan..Tapi dari segi rupa memang betul2 sebijik macam telur yang real. Tengok jela gambar2 kat bawah ni.





Kos untuk membuat telur tiruan ini hanyalah 0.55 yuan untuk satu kilogram..kalau nak dibandingkan dengan telur ayam sebenar, kosnya ialah 5.6 yuan sekilogram. Memang untung. Tapi, telur tiruan ni lah penyumbang terbesar kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China. Mana taknya, buat guna bahan kimia kan..
Hati-hati lah memilih telur..Tapi rasanya belum ada lagi kat Malaysia..Apa pun, jaga diri :)

update : dah ade kat malaysia..huhu..bahaye2!

(◕‿◕✿)

32 comments:

  1. ee , ada jgk eyh telur tiruan , alia da suka makan telur...
    mintak2 xdk kt malaysia...
    :D
    tengss ya , maklumat yg berguna :)

    ReplyDelete
  2. eeeuw.... ada jugak nak wat telur tiruan, janganlaa eksport kat ngara kta :(

    ReplyDelete
  3. ayakkk...
    bahaya ni.
    tak lama lagi semua benda akan ada tiruan. huhuhu...

    ReplyDelete
  4. kena bela ayam sendiri lepas ni (_ _)

    ReplyDelete
  5. giler ny..bahaye sgt2..pasni crik2 amek telo kat reban aym..haha..janji slamat..=p

    ReplyDelete
  6. harap2 jangan sampi ke negra kite.tak sanggop la nnti nk makn telor lag dahh..thanks 4 the infomation entry!

    ReplyDelete
  7. ish!! telur tiruan pon ade ke?? gne bhn kimia lak 2.. leh makn ke?

    ReplyDelete
  8. mcm3 la org china ni.. jgnlah smpai kt malaysia

    ReplyDelete
  9. banyaknye bahan kimia untuk buat telor tiruan ni. menakutkan je nak makan

    ReplyDelete
  10. Cerita telur tiruan ni dah lama berlegar kat internet,negara cina ni semua benda dia boleh tiru dari makanan sampai la kepada barang kenderaan.

    ReplyDelete
  11. scary pulak. macam2 lah dorang ni kan. huh.

    ReplyDelete
  12. haiyya.. ini maciam pun atak.. br tau nih..thanx bg info

    ReplyDelete
  13. macam2 la diorang ni...ingat brg brg je yg boleh tiru2 ni...sampaikan telo pun ditiru gaks...

    ReplyDelete
  14. terer tol org cina nih...telur pon leh buat sdri...panjang akal tol la~~

    ReplyDelete
  15. erk ? teruk betul la ! macam takde adab pun ade =='

    ReplyDelete
  16. wah baru tahu... jgnla dipasarkan di malaysia...

    ReplyDelete
  17. Nice info... Ternyata ada telur tiruan :D perlu wasapada..
    peliharalah ayam di rumah :D

    ReplyDelete
  18. apa gunanya mereka buat telur tiruan? mereka sangat pelik =.=

    ReplyDelete
  19. telur tiruan?? walaweyhhh~ camne nk bezakn telur tiruan ngan telur asli..?? =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur tiruan teksturnya lebih licin dan cantik..klu telur asli agak kesat pastu ada kesan tahi ayam sikit2

      Delete
  20. bagus info ni... supaya orang ramai berhati2 semasa membeli telur dipasaran...

    ReplyDelete
  21. huhu.. my aunt pon da terkena telur tiruan da. . tak sangke da sampai kat Malaysia da. . thanx 4 the nutritious info. .

    ReplyDelete
  22. gini nak beli telur ayam kat kedai pun takut.

    ReplyDelete
  23. mmg bahaya..macam makan racun
    dorg xpk ke

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. mereka claim yg rasenya lg sedap dr telur asli.hehe

      Delete
  25. oo.. macam ni rupenye cara nak buat telur ayam :D.. otak kreatif :D..

    ReplyDelete
  26. TQ for sharing info yang menarik!

    ReplyDelete
  27. Post yang menarik. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  28. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi wwwasianbet77com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails