nothin' interesting bout this blog until u check on it!

Sahabat..

Sunday, February 13, 2011

Ilusi Optik

Ilusi optik ialah bayangan atau khayalan yang terjadi kerana salah tafsiran otak terhadap sesuatu perkara yang dilihat.

Jom tengok gambar2 ilusi optik ni
Kita mesti ingat unta yang hitam kan? Cuba tengok betul2. Sebenarnya unta yang putih kecik2 tu. Yang hitam tu bayangan unta je.

Gambar ni nampak macam bergerak tapi sebenarnya statik je.
Yang ni pun sama jugak

Yang ni boleh nampak orang tua botak. Boleh jugak nampak sorang perempuan dengan sorang lelaki tua.
Dua warga tua tengah pandang satu sama lain. Atau dua lelaki tengah main alat muzik dan berehat.
Gajah atau jari manusia.

Cuba buat macam yang diberitahu kat atas. Tengok 3 titik kat tengah2 kalimah Allah selama 10 saat. Pastu tengok dinding yang kosong. Kita akan nampak kalimah Allah kat dinding tu.

Seronok jugak tengok gambar2 ilusi optik kan?
(◕‿◕✿)

9 comments:

  1. nice pic:)..suka tgk gambar2 camni..

    ReplyDelete
  2. suka tgk gmbr2 ni...tapi yg unta tu, xnmpk n xfhm pn....=((

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna hitam yg kite nmpk mcm unta tu sbnrnya cuma byg2 unta je..unta yg sbnr ada kt bwh tu.kecik2 warna putih.kena tgk btl2 br fhm =)

      Delete
  3. memang seronok. hehe. tapi tak faham yang unta tu.

    best juga kalau komen takde word verification ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da offkan word verication tu =)

      Delete
  4. menarik sekali... bagus untuk share dengan kawan-kawan di blog saya. Please follow my blog http://redupnyakasihmu.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails