nothin' interesting bout this blog until u check on it!

Sahabat..

Monday, January 31, 2011

Adab Memotong Kuku

Sesungguhnya, Islam itu sangat indah..dan sangat detail. Hinggakan adab memotong kuku pun turut diajar kepada kita.

Kalau kita kerat kuku pada hari :

Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepapaan.

Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh daripada penyakit.

Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah s.w.t.

Jadi, kita patut potong kuku pada hari Isnin, Khamis atau Jumaat. Paling elok pada hari Jumaat sebab besar ganjarannya..Potong kuku je pun boleh dapat ganjaran sebesar tu kan? Subhanallah..

Selain daripada hari, ada juga tertib memotong kuku. Mulakan dengan membaca Bismillah dan selawat nabi. Pastu, potong kuku ikut turutan macam gambar di bawah ni.

Semoga kita semua dilindungi dan sentiasa mendapat rahmat dari Allah..Amin..

(◕‿◕✿)

11 comments:

  1. wah!!! thanx.. lya xtau plak cra ekt potong kuku 2.. hihi.. thanx hana..

    ReplyDelete
  2. senang je kan kite nak dapat rahmat daghi Allah.....ndak tak ndak buat je.....

    ReplyDelete
  3. terima kasih sangat. at least tahu sikit info nak potong kuku mana dulu.

    ReplyDelete
  4. thank you for sharing.anyway,saya pun nak buat post pasal potong kuku ni :)

    ReplyDelete
  5. terima kasih kerana sudi share info ni. :)

    ReplyDelete
  6. nice entry..
    terime kasih hana.. :)

    ReplyDelete
  7. Slalu je amik mudah mende ni, tp setiap sunnah Nabi elok la diikut kan. mesti ada hikmahnye. Okes. Berikar kt dri sndri nak cuba ikut sunnah Nabi sebyk mgkin (^.^)

    ReplyDelete
  8. Terima kasih sgt2 for the info !
    Very interesting :)

    ReplyDelete
  9. salam..cik mohon share post ni ok?thanks..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails