nothin' interesting bout this blog until u check on it!

Sahabat..

Thursday, December 30, 2010

Apa Itu Qarin?

Salam.. Kali ni hana nak share apa yang hana baca. Korang tau x qarin tu apa? Hana pun baru tau ni.

Qarin ialah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping atau kembar pada setiap manusia. Dia dikatakan sebagai 'syaitan' kepada manusia itu. Semua orang ada qarin tau, tak terkecuali Rasulullah s.a.w. cuma bezanya, qarin pada Rasulullah adalah muslim. Qarin pada kita pula adalah kafir.

Qarin ni tugas dia mendorong kita membuat kejahatan, bisikkan was-was, melalaikan ibadat dan sebarang kebaikan. Dia akan menampakkan hal-hal yang jahat tu seolah-olah baik pada anggapan manusia, lalu akhirnya manusia akan terpesong. Sebab tu kadang-kadang kita rasa malas sangat nak solat dan kita rasa mudah sangat tinggalkan solat. Macam takde apa2 kan?

Tapi, Allah Maha Adil. Untuk mengimbangi usaha qarin ni, Allah utuskan malaikat yang akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak kita membuat kebaikan. Maka, terpulanglah pada kita untuk membuat pilihan.

Walau bagaimana pun, orang Islam mampu menguasai dan melemahkan pengaruh qarin. Caranya ialah dengan membaca 'Bismillahir rahmanir rahim' sebelum melakukan sesuatu perkara, banyak berzikir, membaca al-Quran dan melakukan kebaikan.

Pernah suatu ketika dulu, ada pendakwah yang bercerita bahawa apabila kita baca Bismillah sebelum makan, syaitan akan kurus dan kelaparan tetapi jika sebaliknya ia akan gemuk. Kalau difikirkan, memang sukar difahami macam mana syaitan itu boleh kurus sebab bukan kita seorang je manusia kat muka bumi ni. Dan bukan semua orang baca Bismillah sebelum makan. Setelah dibangkitkan soal qarin ni, barulah kita faham, syaitan yang dimaksudkan adalah jin qarin sebab ia ada pada setiap individu.

So, macam mana? Korang nak qarin korang gemuk ke kurus? Tepuk dada, tanya iman..

(◕‿◕✿)

28 comments:

  1. Dah tau dah pasal Jin ni..ada kisah sebenarnya masa belajar benda ni dulu ( sekolah rendah ) ada member nama Karim... Bila ustaz ajar pasal Qarin ni terus kami panggil dia JIN....tak tau kat mana jin sekarang ni...

    ReplyDelete
  2. nice info :) org baik, qarin pun jadi baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. qarin yg baik hny ada pd Rasulullah s.a.w.
      wallahualam..sy cuma brkongsi sedikit ilmu yg sy ada

      Delete
  3. nice entry ;)

    thanks for sharing ^^

    ReplyDelete
  4. hana.....mina nak tambah ckit tau....
    Qarin ni muka same ngan kite tau...
    sebijik....kecuali qarin tu tinggi sgt....hehehe...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum

    now i know

    thanks for the info

    keep it up

    I loikee :)


    p/s : jom join sini

    http://officialaenlicious.blogspot.com/2010/12/contest-fesyen-untuk-semua.html

    jgn lupa tinggalkan komen u kt link tu ya

    komen u amatlah d hargai

    terima kasih

    ^________________________^

    ReplyDelete
  6. wah... nice info..
    keep posting. ^__^

    ReplyDelete
  7. wahhhh... qarin namanya.. eheh thnks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  8. Nice Share Miss Hana, salam kenal ya

    ReplyDelete
  9. Wah!!!
    aku baru tau gak...huuuu
    satu info yg baik....

    jenggu aku ye. last entry:
    http://writetoboy.blogspot.com/2011/01/masih-berkekalan.h

    ReplyDelete
  10. qarin aku kekadang gemuk kekadang kurus.

    tapi tu la, bisikan kejahatan ni biasanya menampakkan perkara yang indah belaka. bagi yang lalai dan leka, pasti akan hanyut.

    ReplyDelete
  11. terima kasih dgn info yg berguna ni..
    leh share dgn kawan2 dan anak2 murid masa practical nnt supaya tidak melakukan kesalahan di sekolah dan di mana2..

    kesimpulannya
    tepuklah dada tanya selera..

    ReplyDelete
  12. berguna post ni......selain bismillah,banyak2kan berzikri

    ReplyDelete
  13. owh...baru tau.. jum kurus kan qarin tu...
    semoga ALLAh tetap kan iman kita

    ReplyDelete
  14. thumbsup entry.....
    tme ksih berkongsi ini....

    ReplyDelete
  15. kuatkan iman agar dijauhkan dari jin qarin ini...

    ReplyDelete
  16. hana, thanks for sharing the info.. eri xpenah tau pasal Qarin nih..

    eri nk share kat sini, cara2 untuk mengatasi drp Jin jatuh cinta kat kita.. untuk yang suka sgt tetido telentok lepas asar, haaa elok lah baca artikel ni skali..

    http://selamberjer.blogspot.com/2010/10/tips-gangguan-cinta-jin.html

    ReplyDelete
  17. nice entry . ! :D tq atas informasi !

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails